Kto może uczyć edukacji zdrowotnej?
Kwalifikacje do nauczania edukacji zdrowotnej określa rozporządzenie w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli. Poniżej to, co zmieniło się od 1 września 2026. Stan prawny na 8 listopada 2026 r.
Co zmieniło rozporządzenie z 19 sierpnia 2026
Rozporządzenie Ministra Edukacji z 19 sierpnia 2026 r. (Dz.U. 2026 poz. 1126) zmienia przepisy o kwalifikacjach i obowiązuje od 1 września 2026 r. Jego treść jest krótka, ale ważna dla edukacji zdrowotnej:
- kwalifikacje do nauczania edukacji zdrowotnej w klasach IV–VIII szkół podstawowych i w szkołach ponadpodstawowych ma także osoba z kwalifikacjami nauczyciela edukacji dla bezpieczeństwa (z wyjątkiem szkół specjalnych i kilku typów placówek);
- w klasach IV–VIII szkół podstawowych kwalifikacje ma także nauczyciel kształcenia obronnego;
- kwalifikacje do nauczania przedmiotów edukacja zdrowotna i edukacja zdrowotna – zdrowie seksualne ma również osoba, która miała kwalifikacje do nauczania wychowania do życia w rodzinie według przepisów obowiązujących przed 28 sierpnia 2025 r.
To zmiany i uzupełnienia istniejącego przepisu, a nie pełna lista. Główne kwalifikacje do nauczania edukacji zdrowotnej określa § 3a rozporządzenia z 14 września 2023 r. (Dz.U. 2023 poz. 2102, z późniejszymi zmianami). Przed obsadzeniem zajęć sprawdź jego aktualny tekst w bazie ISAP albo zapytaj dyrektora lub organ prowadzący.
A co ze zdrowiem seksualnym
Zdrowie seksualne jest osobnym przedmiotem i ma własne zasady dotyczące kwalifikacji. Nauczyciel uprawniony do obowiązkowej edukacji zdrowotnej nie zawsze może prowadzić też zajęcia o zdrowiu seksualnym, więc sprawdź osobno zapis o tym przedmiocie.
Studia podyplomowe
Kwalifikacje można uzyskać także przez ukończenie studiów podyplomowych w zakresie edukacji zdrowotnej. My nie prowadzimy ani nie sprzedajemy szkoleń. Pomagamy za to w przygotowaniu lekcji: tematy, rozkład materiału i karty pracy.
Pytania i odpowiedzi
Czy wychowawca może prowadzić edukację zdrowotną?
Tylko wtedy, gdy ma kwalifikacje wymagane przepisami. Liczy się wykształcenie i uprawnienia nauczyciela, a nie to, że jest wychowawcą klasy.